Nek / schouder/ arm

Wat is een NSA geschoolde fysiotherapeut?

De fysiotherapeuten binnen de praktijk zijn gespecialiseerd in de behandeling van nek -schouder- en armklachten. Hun belangrijkste uitgangspunt hierbij is de NSA-methode. De fysiotherapeuten zijn dan ook als zodanig geregistreerd in het NSA register.
Het NSA is een onderwijscentrum voor fysiotherapeuten en manueeltherapeuten te Groningen. Grondlegger van dit centrum is Dr. J.D Stenvers. Aan de hand van jarenlang multidisciplinair onderzoek op verschillende terreinen op het gebied van nek-, schouder- en armklachten heeft het NSA een onderzoeks- en behandelmethode ontwikkeld. Het onderzoek gebeurde in samenwerking met o.a. het UMCG, het Martiniziekenhuis te Groningen, de Technische Universiteit te Delft en de Technische Universiteit Twente. Middels röntgencinematografie is fundamenteel inzicht verkregen in het bewegingspatroon van het schoudergewricht bij diverse aandoeningen. De basis van de NSA behandelmethode ligt in het herstellen van de normale beweeglijkheid van met name de schouder, het schouderblad en de (hals)wervelkolom. Vaak is een disfunctioneren of een inadequaat houdings- en/of bewegingspatroon de basis van diverse gewrichts- en/of spierklachten in dit gebied.

 

Wanneer is de NSA-methode geschikt?

In het algemeen geldt dat de meeste klachten aan het houdings- en bewegingsapparaat (spieren en gewrichten) in het nek-, schouder- en armgebied behandeld kunnen worden volgens NSA methode. Wanneer uw klachten beter op een andere manier behandeld kunnen worden, zal uw behandelaar dit met u bespreken.

Er zijn diverse aandoeningen waarbij men klachten kan hebben in het nek-, schouder- en armgebied. Zo kan pijn zich plaatselijk rond de schouder en bovenarm bevinden, maar ook uitstralen naar de arm of naar het hoofd. Bij sommige aandoeningen heeft men met name bij het gebruiken van de arm last, bij andere juist in rust. Om tot de beste behandeling te komen is het daarom erg belangrijk dat de oorzaak van de klachten bekend is. Hiervoor is een goed lichamelijk onderzoek, uitgevoerd door een gespecialiseerde fysiotherapeut, essentieel.

De meest voorkomende klachten die volgens de NSA-methode behandeld kunnen worden zijn:

  • Frozen shoulder
  • Peesontsteking en slijmbeursontsteking, al dan niet met aanwezigheid van kalk
  • Instabiliteit
  • Subacromiale impingement (“inklemming”)
  • Overbelastingsklachten van spieren in schouder en arm
  • Triggerpoints, eventueel in combinatie met dry needling
  • Revalidatie na een schouderoperatie
  • Schouderklachten na een borst(besparende) operatie

Meteen een afspraak maken?

Klik op de knop hieronder om ons direct te bellen